Završeno Prvenstvo Srbije
15/12/2023

Poštovani veslači, roditelji i prijatelji Veslačkog kluba „Grafičar“,

U poslednjih nekoliko meseci su naš klub i članovi uprave kluba izloženi optužbama i uvredama grupe bivših veslača. Radi se o bivšim sportistima našeg kluba, ali i nekih drugih klubova, od koji su nekolicina zaista bili dugogodišnji i uspešni sportisti VK „Grafičar“, ali su među njima i oni koji su vrlo kratko ili uopšte nisu bili članovi VK „Grafičar“. Skoro svi su svoje veslačke karijere završili pre više od trideset godina. Većina njih u tih poslednjih trideset ili trideset i pet godina nisu imali nikakve veze niti bilo kakav angažman u VK „Grafičar“ niti su sada članovi kluba. Izjave koje ti bivši sportisti objavljuju javno predstavljaju neistine, poluistine i zlonamerne konstrukcije čiji cilj je samo delimično poznat upravi VK „Grafičar“. Svojim aktivnostima ova grupa ozbiljno narušava ugled kluba u očima veslačke i šire javnosti.

Na osnovu dopisa koje su predstavnici te grupe dostavili klubu, zaključak je da se radi o zahtevima da se izmeni sastav Upravnog odbora na takav način da u njemu većinu čine predstavnici te grupe, zatim da se deo prostora zgrade iznajmi jednom od predstavnika te grupe, kao i da se jedan broj tih bivših sportista primi u počasno članstvo kluba. Pored toga izražen je zahtev da se raskine ugovor o zakupu sa dugogodišnjim zakupcem, Galija Jahting, a zbog zauzeća zemljišta u neposrednoj blizini zgrade kluba, odnosno zbog narušavanja izgleda i upotrebe zgrade kluba.

Zahtevi koje predstavnici ove grupe dostavljaju klubu se najvećim delom mogu okarakterisati kao ultimatumi, ucene, pretnje ili opomene.

U svojim objavama, jedan broj predstavnika te grupe iznosi ozbiljne klevete i uvrede na račun članova uprave kluba, nemajući nikakve osnove za to, a takođe iznose i pretnje ukoliko se njihovim zahtevima ne udovolji. Upravni odbor kluba je na više svojih sednica raspravljao o dopisima i zahtevima predstavnika ove grupe i donosio odgovarajuće zaključke. Na kraju, zbog javnog objavljivanja neprihvatljivih i neistinitih izjava, Upravni odbor našeg kluba je doneo odluku da iskoristi sve Zakonom i Statutom kluba predviđene načine za zaštitu interesa i ugleda Kluba i njegovih članova.

Molimo sportiste, roditelje i prijatelje Veslačkog kluba „Grafičar“ da ne veruju navodima predstavnika ove grupe, jer nisu istiniti i dobronamerni.

Uprava VK „Grafičar“ ulaže napore kako bi obezbedila uslove za normalan rad i razvoj kluba, a samim tim i razvoj mladih sportista. Oformljeni stručni kadar, brojne medalje, nastupi naših sportista za razne reprezentativne selekcije kao i broj naših veslačica i veslača koji veslaju za univerzitete širom SAD nam govori da smo na pravom putu i da napori nisu uzaludni. Uređenje okoline kluba je svakako jedan od ciljeva uprave VK „Grafičar“ ali predlozi na kojima insistiraju pojedini članovi gore navedene grupe su neprihvatljivi. Stoga će uprava nastaviti sa aktivnostima vezanim za pronalaženje adekvatnog rešenja za ostvarenje tog cilja.

Leave a Reply