Ko smo mi

Veslački klub „Grafičar“ osnovan je 3.09. 1905. godine u tadašnjoj Kraljevini Srbije kao prvi sportski klub od strane Sindikata grafičara pod imenom „Tipografski veslarsko-plivačko -pecaroški klub“. Inicijator osnivanja kluba bio je Vilhelm K.Pipal, jedna od viđenijih ličnosti tog doba, funkcioner sindikalnog pokreta, a u tom periodu u radu kluba učestvovao je i čuveni matematičar,akademik i zaljubljenik u reke Mihailo Petrović-Alas.

Klub je u daljem periodu postojao kao mesto za sportsku i rekreativnu aktivnost, ne samo radnika, već i svih građana Beograda,od najmlađih osnovaca, preko srednjoškolaca i studenata, kako ženskih tako i muških.

Gradski klub je kao osnovnu delatnost između dva svetska rata bazirao pre svega na rekreativnom, a manje na takmičarskom nivou, tako da sami veslački vrhunski rezultati dugo godina nisu bili imperativ postojanja kluba.

Ranih sedamdesetih godina, tačnije 1970. na tadašnjem Seniorskom prvenstvu Jugoslavije se pojavio dvojac bez kormilara u sastavu Zoran Vidaković i Vladimir Tomić, koji je osvojio zlatnu medalju, i to je prvi značajniji takmičarski uspeh kluba.

A da će u budućnosti biti još boljih rezultata, videlo se već početkom osamdesetih, sa dolaskom trenera Ljubomira Vasilijevića u klub, kada je počela era vrhunskih rezultata, počev od prvaka Jugoslavije u juniorskoj konkurenciji, preko titula u seniorskoj kategoriji na državnim prvenstvima.Treba napomenuti da je u tim godinama na mestu Predsednika kluba bio istaknuti sportski radnik ing. Ilijević Stojmir-Gerila.

Finale Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine i VI mesto se izdvaja kao najveći rezultat kluba, kada su članovi Grafičara Vladimir Banjanac i Lazo Pivač, sa trenerom Vasilijevićem, u kombinovanoj posadi četverca sa kormilarom Jugoslavije ( Zlatko Celent, Sead Marušić iz VK“Gusar“-Split, sa kormilarom Dariom Vardom iz VK“Jadran“ Zadar ).

Između prvih mesta na državnim prvenstvima i učešća na Olimpijskim igrama, takođe treba pomenuti i pregršt osvojenih medalja sa velikih međunarodnih regata – Bled, Kopenhagen, Viši, Manhajm, Duizburg,  Amsterdam, Segedin…

Čar sportskog uspeha VK Grafičar iz tog vremena pleni jedan kuriozitet – titule i zlatne medalje na Prvenstvu Jugoslavije za seniore u osmercu tri godine za redom -1987., 1988. i 1989.

A godine koje su došle posle toga, devedesete, donele su vrlo težak period za veslanje , i tada se život u klubu sveo na puko preživljavanje i opstanak.

Rad kluba u današnje vreme bazira se na aktivnostima podeljenim u 4 popularne oblasti : takmičarsko veslanje u ženskoj i muškoj konkurenciji, škola veslanja, rekreativno veslanje i veteransko veslanje.

Glavnu vrednost kluba, koja je merljiva njihovim dostignućima, čine naši veslači koji svojim uspesima na lokalnim, regionalnim i svetskim takmičenjima doprinose kako statusu našeg kluba, tako i konstantnom unapređivanju i promociji veslanja kao olimpijskog sporta kod nas. Danas veslački klib Grafičar ima Viktora Pivača koji se pored naših ostalih perspektivnih veslača ističe svojim konstantnim uspesima u nacionalnom dresu. Kao član juniorskog osmerca 2013. godine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Najtrofejniji veslač našeg kluba osvojio je bronzane medalje 2014., 2015., i 2017. godine u dvojcu bez kormilara u kategoriji seniora do 23 godine. Na Svetskom prvenstvu 2015. godine u disciplini dvojac sa kormilarom za seniore A, osvojio je bronzanu medalju.

Najveći uspeh dogodio se 2016, godine u Roterdamu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine , Viktor je u dvojcu bez kormilara sa Martinom Mačkovićem, tada članom veslačkog kluba Palić, osvojio zlatnu medalju i time ostavio pečat na sjajne nastupe za našu reprezentaciju.

Istorijat kluba