Ko smo mi

Veslački klub „Grafičar“ osnovan je 3.09. 1905. godine u tadašnjoj Kraljevini Srbije kao prvi sportski klub od strane Sindikata grafičara pod imenom „Tipografski veslarsko-plivačko -pecaroški klub“. Inicijator osnivanja kluba bio je Vilhelm K.Pipal, jedna od viđenijih ličnosti tog doba, funkcioner sindikalnog pokreta, a u tom periodu u radu kluba učestvovao je i čuveni matematičar,akademik i zaljubljenik u reke Mihailo Petrović-Alas.

Klub je u daljem periodu postojao kao mesto za sportsku i rekreativnu aktivnost, ne samo radnika, već i svih građana Beograda,od najmlađih osnovaca, preko srednjoškolaca i studenata, kako ženskih tako i muških.

Gradski klub je kao osnovnu delatnost između dva svetska rata bazirao pre svega na rekreativnom, a manje na takmičarskom nivou, tako da sami veslački vrhunski rezultati dugo godina nisu bili imperativ postojanja kluba.

Ranih sedamdesetih godina, tačnije 1970. na tadašnjem Seniorskom prvenstvu Jugoslavije se pojavio dvojac bez kormilara u sastavu Zoran Vidaković i Vladimir Tomić, koji je osvojio zlatnu medalju, i to je prvi značajniji takmičarski uspeh kluba.

A da će u budućnosti biti još boljih rezultata, videlo se već početkom osamdesetih, sa dolaskom trenera Ljubomira Vasilijevića u klub, kada je počela era vrhunskih rezultata, počev od prvaka Jugoslavije u juniorskoj konkurenciji, preko titula u seniorskoj kategoriji na državnim prvenstvima.Treba napomenuti da je u tim godinama na mestu Predsednika kluba bio istaknuti sportski radnik ing. Ilijević Stojmir-Gerila.

Finale Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine i VI mesto se izdvaja kao najveći rezultat kluba, kada su članovi Grafičara Vladimir Banjanac i Lazo Pivač, sa trenerom Vasilijevićem, u kombinovanoj posadi četverca sa kormilarom Jugoslavije ( Zlatko Celent, Sead Marušić iz VK“Gusar“-Split, sa kormilarom Dariom Vardom iz VK“Jadran“ Zadar ).

Između prvih mesta na državnim prvenstvima i učešća na Olimpijskim igrama, takođe treba pomenuti i pregršt osvojenih medalja sa velikih međunarodnih regata – Bled, Kopenhagen, Viši, Manhajm, Duizburg,  Amsterdam, Segedin…

Čar sportskog uspeha VK Grafičar iz tog vremena pleni jedan kuriozitet – titule i zlatne medalje na Prvenstvu Jugoslavije za seniore u osmercu tri godine za redom -1987., 1988. i 1989.

A godine koje su došle posle toga, devedesete, donele su vrlo težak period za veslanje , i tada se život u klubu sveo na puko preživljavanje i opstanak.

Rad kluba u današnje vreme bazira se na aktivnostima podeljenim u 4 popularne oblasti : takmičarsko veslanje u ženskoj i muškoj konkurenciji, škola veslanja, rekreativno veslanje i veteransko veslanje.

Glavnu vrednost kluba, koja je merljiva njihovim dostignućima, čine naši veslači koji svojim uspesima na lokalnim, regionalnim i svetskim takmičenjima doprinose kako statusu našeg kluba, tako i konstantnom unapređivanju i promociji veslanja kao olimpijskog sporta kod nas. U novijoj istoriji kluba najbolje rezultate postizao je Viktor Pivač. 2013. godine kao član juniorskog osmerca osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i broznanu medalju na Svetskom prvenstvu. 2015. godine Viktor je osvojio bronzanu medlaju na Svetskom prvenstvu za seniore u dvojcu sa kormilarom, a najveći uspeh zabeležen je na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Roterdamu 2016. godine kada je postao prvak sveta u dvojcu bez kormilara u kombinaciji sa veslačem Palića Martinom Mačkovićem. 

Danas, veslački klub Grafičar ima nekoliko seniora i juniora koji su veoma uspešni na međunarodnoj sceni. 2022. godine nastavili su da se nižu odlični rezultati naših veslača, a najbolji rezultat postigao je Zoran Bosnić koji je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore u četvercu bez kormilara. Značajan rezultat postigao je Ognjen Dobrić koji je postao prvak Balkana u četvercu skul za kadete. 2023. godine veslači našeg kluba imali su odličan nastup na Svetskom prvenstvu za Seniore do 23 godine u Plovdivu, Nikola Kolarević je osvojio bronzanu medalju u sastavu četverca bez kormilara reprezentacije Francuske, a za reprezentaciju Srbije bronzanu medalju osvojio je Matija Rajković u dvojcu bez kormilara za lake seniore u kombinaciji sa Dušanom Belićem, veslačem Partizana. Mesec dana kasnije prvaci Balkana postali su Lazar Đurđević i Todor Samouković u četvercu bez kormilara za kadete.

Veslački klub Grafičar trenutno ima 138 članova, od čega jednog počasnog člana, 77 redovnih članova i 60 rekreativnih. Klub je član Veslačkog saveza Beograda i Veslačkog saveza Srbije koji se aktivno takmiči u sistemu takmičenja Veslačkog saveza Srbije.

Istorijat kluba