ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

Štampa

O veslačkom klubu Grafičar

graficar-klubVeslački klub „Grafičar“ osnovan je 3.09. 1905. godine u tadašnjoj Kraljevini Srbije kao prvi sportski klub od strane Sindikata grafičara pod imenom „Tipografski veslarsko-plivačko -pecaroški klub“. Inicijator osnivanja kluba bio je Vilhelm K.Pipal, jedna od viđenijih ličnosti tog doba, funkcioner sindikalnog pokreta, a u tom periodu u radu kluba  učestvovao je i čuveni matematičar,akademik i zaljubljenik u reke Mihailo Petrović-Alas.

Klub je u daljem periodu postojao kao mesto za sportsku i rekreativnu aktivnost, ne samo radnika, već i  svih građana Beograda,od najmlađih osnovaca, preko srednjoškolaca i studenata, kako ženskih tako i muških.

Gradski klub je kao osnovnu delatnost između dva svetska rata bazirao pre svega na rekreativnom, a manje na takmičarskom nivou, tako da sami veslački vrhunski rezultati dugo godina nisu bili imperativ postojanja kluba.

Ranih sedamdesetih godina, tačnije1970. na tadašnjem Seniorskom prvenstvu Jugoslavije se i pojavio dvojac bez kormilara u sastavu Zoran Vidaković i Vladimir Tomić, koji je osvojio zlatnu medalju, prvi značajniji takmičarski uspeh kluba.

A da će u budućnosti biti  još boljih rezultata, videlo se već početkom osamdesetih, sa dolaskom trenera Ljubomira Vasilijevića u klub, kada je počela  era i vrhunskih rezultata, počev od prvaka Jugoslavije u juniorskoj konkurenciji, preko titula u seniorskoj kategoriji na državnim prvenstvima.Treba napomenuti da je u  tim godinama na mestu Predsednika kluba bio istaknuti sportski radnik ing.Ilijević Stojmir-Gerila.

Finale Olimpijskih igara u Seulu 1988.  godine  i VI mesto se izdvaja kao najveći rezultat kluba, kada su članovi Grafičara  Vladimir Banjanac i Lazo Pivač, sa trenerom Vasilijevićem, u kombinovanoj posadi četverca sa kormilarom Jugoslavije(Zlatko Celent, Sead Marušić iz VK“Gusar“-Split, sa kormilarom Dariom Vardom iz VK“Jadran“ Zadar).

Između prvih mesta na državnim prvenstvima i učešća na Olimpijskim igrama, takođe  treba pomenuti i pregršt osvojenih medalja sa velikih međunarodnih regata- Bled, Kopenhagen, Viši,Manhajm, Duizburg, Amsterdam, Segedin....

Čar sportskog uspeha VK“Grafičar“ iz tog vremena pleni jedan kuriozitet- na Prvenstvu Jugoslavije za seniore u osmercu tri godine za redom -1987.,1988. i 1989.-, VK“Grafičar“ je osvajao zlatne medalje.

A  godine koje su došle posle toga, devedesete, donele su vrlo  težak period za veslanje , i tada se život u klubu sveo na puko preživljavanje i opstanak.

Rad kluba u današnje vreme  bazira se na aktivnostima veslanja, podeljenim u tri oblasti:

takmičarsko veslanje u ženskoj i muškoj konkurenciji u četiri starosne kategorije (pioniri,kadeti,juniori,seniori); škola veslanja koju pohađaju početnici  i rekreativno veslanje i aktivnost rekreacije za sve uzraste i građane Beograda.

disc
disc
disc
disc