ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

Štampa

OBE POSADE „GRAFOSA“ TRIJUMFOM U REPREZENTACIJU

U subotu 23.8.2014. na Srebrnom jezeru održana je Izborna regata za Reprezentaciju Srbije u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji za nastup na Balkanskom prvenstvu u veslanju koje će se održati 6. i 7. septembra 2014. u Višegradu.

Nakon Evropskog prvenstva za A seniore, i Svetskog prvenstva za mlađe seniore gde je u dresu Reprezentacije Srbije nastupao naš član Viktor Pivač, Veslački klub„Grafičar“ nastavlja niz nastupa u reprezentativnom dresu Srbije – ovoga puta u mlađoj, kadetskoj, konkurenciji svoje mesto obezbedili su Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač u dublskulu, kao i kadetkinje Tara Marinković i Katarina Ćirić takođe u dublskulu.

„Grafosi“ su nastupom sa dve posade ostvarili pun pogodak, sigurnim zaveslajima postigli ubedljive pobede na Srebrnom jezeru, sa kojim uz dalje treninge sledi nastup na Balkanskom prvenstvu u veslanju u Višegradu.

Prvi su u 10:25 startovali kadeti u dubl skulu Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač koji su vrlo dobrim veslanjem osvojili prvo mesto,sa vremenom 6:44, ispred posada VK Crvena Zvezda Beograd (6:46) i VK Čurug (7:21).

1013

- Od samog starta izbili smo napred dužinu čamca,koju smo održavali do samog kraja bez nekog posebnog većeg regatnog broja.Nadam se da za Balkanijadu u Višegradu možemo zaveslati još brže i do najsjajnijeg odličja- izjavio je Bogdan Belinčević.

U trci kadetkinja u dubl skulu,startovale su u 11:05 Tara Marinković i Katarina Ćirić i pobedile sa vremenom 7:31, ispred posade VK Čurug (7:46).

1026-vg

- Do sredine staze smo bile poravnate, možda su i protivnice bile u maloj prednosti, a što nas nije pokolebalo, i onda smo izvele snažan napad i uspele da ubedljivo pobedimo- izjavila je štrokerka Tara Marinković.

Štampa

SVETSKA BRONZA U DVOJCU ZLATNOG SJAJA

Viktor Pivač i Martin Mačković osvojili su u dvojcu bez kormilara bronzano odličje na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje je u nedelju, 27. jula 2014, završeno u Varezeu.

116551 12-lg-sd

Prošlogodišnji juniori Viktor Pivač i Martin Mačković svoju prvu sezonu u seniorskoj konkurenciji počeli su bajkovito. U finalu dvojaca bez kormilara srpski čamac, najmlađi na šampionatu, ostvario je izvanredan uspeh osvojivši bronzano odličje u oštroj konkurenciji znatno iskusnijih veslača. Pivač i Mačković su finalnu trku izveslali za 6:33,91 i finišom iz snova došli do odličja. Bolji od njih su bili jedino Italijani Lodo i Vičino (6:28,48), koji su potvrdili ulogu favorita u Varezeu, i Australijanci Hargrivs i Vetli (6:32,07) koje su dan ranije „tukli“ u polufinalu. Posle osvajača medalja kroz cilj su prošli Turci Kazaklij i Sahinoglu (6:34,90), Grci Hristomanos i Lampridis (6:39,84) i Rumuni Marijuc i Ivašču (6:41,66).

imgp9196

– Iako smo u Vareze stigli s ogromnim samopouzdanjem, tek posle kvalifikacione trke smo shvatili da imamo štofa za medalju. Čamac je išao fenomanlano i bili smo uz rame sa glavnim konkurentima za zlato – Italijanima. Fenomenalna startna trka u Italiji kao da nas je malo uljuljkala. U polufinalni okršaj smo izgleda ušli malo opušteno. Nismo bili na nivou koji smo hteli ali smo ispunili glavni cilj. To nas je dodatno mobilisalo za finale jer smo znali da ne možemo da očekujemo medalju dodatno ne podignemo nivo veslanja. Znali smo šta treba da radimo, odlično smo odradili trening pred finalni okršaj, fenomenalno smo se osećali i epilog nije mogao da bude drugačiji. Kao najmlađa posada na šampionatu osvojili smo bronzu i presrećan sam zbog toga. Ovo će nam biti ogroman podstrek za nastavak karijere u seniorskoj konkurenciji – u jednom dahu je ispričao Martin Mačković.
I njegov veliki prijatelj i „saigrač“ u čamcu Viktor Pivač, s kojim je lane postao evropski juniorski prvak u osmercu a nakon toga u istom čamcu osvojio i svetsku junuiorsku bronzu, nije krio ushićenje zbog velikog uspeha u Varezeu.

– Iako smo loše startovali odmah smo uhvatili pravi ritam i znali smo da možemo do postolja ako ne dozvolimo ostalima da se previše odlepe, jer je finiš naša najjača deonica. Posle prvih 500 metara smo bili poslednji i već tada smo morali da krenemo u mali napad da se konkurenti ne bi previše odvojili. Na polovini trke smo došli do petog mesta, a kada smo se osvrnuli videli smo da nam Turci i Grci mnogo beže i tada je usledio drugi napad. Na ulasku u poslednjih 500 metara smo krenuli na sve ili ništa. Osećali smo da imamo više snage od grčkog i turskog čamca koji su bili četvrti, odnosno peti. Finiširali smo kao nikada u životu i ništa nije moglo da nas zaustavi na putu ka odličju – istakao je Pivač i dodao – Italijani su potvrdili da su neprikosnoveni. Australijanci, koje smo pobedili u polufinalu su osvojili srebro. Mislim da su se manje potrošili od nas u polufinalu i to se videlo u finalnom okršaju. Odlično su krenuli i uspeli da istraju do kraja. Bilo kako bilo nemamo za čim da žalimo. U Varezeu smo postigli ogroman uspeh tim pre što nam je ovo prva godina nakon juniorskog staža.

imgp9223

Tekst prenet iz www.serbian-rowing.org.rs ; Photo 116551_12 LGSD preuzet iz www.worldrowing.com

Štampa

52.VOJVODINA OPEN NA PALIĆU-GRAFOSIMA 4 ZLATNE MEDALJE

U subotu 5.7.2014. i nedelju 6.7.2014. održana je 52. međunarodna regata Vojvodina Open gde je održan program takmičenja u pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji.
Takmičari VK Grafičar su na regati osvojili 2 zlatne, i 2 bronzane medalje u pionirskoj, kadetskoj i seniorskoj konkurenciji, i u dresu Reprezentacije naš veslač u oba dana 2 zlatne medalje u dvojcu bez kormilara za seniore.

PRVOG dana takmičenja Viktor Pivač zajedno sa Martinom Mačkovićem u dvojcu bez kormilara za seniore, ubedljivo su trijumfovali ispred iskusnih posada Mađarske i A reprezentativaca Srbije, postigavši respektabilno vreme 6:30,14.

fotografija-0029
U subotnjim finalnim trkama, klupske posade- dubl skula kadetkinja, kao i seniorskog dvojca bez kormilara, morali su da se zadovolje petim mestima.
Rezultate subotnjih trka možete videti OVDE:
52-vojvodina-open-2014-rezultati-1-dan-5-jul-2014.pdf

DRUGOG dana takmičenja u nedelju 6.7.2014. klupske posade osvojile su dve zlatne i dve bronzane medalje, kao i reprezentativni seniorski dvojac još jednu zlatnu.
Kadeti u dubl skulu Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač u finalu su odličnim veslanjem osvojili zlatnu medalju, ispred Mađarske posade Mohača silovitim finišom za 36 stotinki, i preko 11 sekundi prednosti u odnosu na trećeplasiranu posadu VK Iktus iz Osijeka.

U svom prvom nastupu u disciplini dubl skul pionira, Aleksa Milisavljević i Milutin Lončarević svoju talentovanost pokazali su u punom svetlu, osvojivši zlatnu medalju u konkurenciji 13 posada.

IMGP9047
Reprezentativni dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković osvojio je još jednu zlatnu medalju ispred posade Jagar-Vuković, dok su Nemanja Delić i Dasti Ferčec osvojili bronzanu medalju.

U trci četveraca skul za juniorke, kadetkinje Tara Marinković i Katarina Ćirić u kombinovanoj posadi zajedno sa Minom Savić i Anastazijom Paskali,osvojile su bronzanu medalju sa vremenom 7:38,71.

IMGP9053

Rezultate drugog dana takmičenja možete pogledati OVDE:
52-vojvodina-open-2014-rezultati-2-dan-6-jul-2014.pdf

Štampa

OMLADINSKA LIGA U ČURUGU

U subotu 21.6.2014. održana je veslačka regata Omladinske lige u Čurugu na stazi dužine 500 metara, gde su nastupile posade u kadetskoj i pionirskoj konkurenciji.
Za sajt kluba u ovom tekstu nedostaju oficijelni rezultati ove regate iz Čuruga,koji nisu stigli, pa ovaj članak prezentiramo fotografijama ljubaznošću našeg roditelja-člana kluba gospodina Aleksandra Srbinovića.

1

2-1

2

3

4

5

 

Štampa

59.MEĐUNARODNA REGATA BLED

Od petka 13.6.2014. do nedelje 15.6.2014. održana je 59. Međunarodna regata na Bledskom jezeru, gde je u konkurenciji osam zemalja uzela učešće tročlana ekspedicija iz našeg kluba- Viktor Pivač je nastupao u Reprezentativnom dvojcu bez kormilara za seniore, dok su Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač nastupili u kadetskoj konkurenciji u dubl skulu oba dana.

Kadeti u dubl skulu Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač prvog dana takmičenja u petak u kvalifikacijama u zadnjim metrima izgubili su treće mesto koje vodi u A finale.Razlog gubitka koncetracije u finišu trke je i blaga prehlada, pa su u subotu pre podne morali da pauziraju i preskoče nastup u B finalu dubl skula za kadete, da bi mogli da nastupe u popodnevnim kvalifikacijama.

Foto-Gold-2-M-Viktor-Martin

Viktor Pivač je sa Martinom Mačkovićem nastupio u dvojcu bez kormilara za seniore A, i posle pobede u kvalifikacionim trkama u petak popodne,odličnim veslanjem ostvarili su trijumf ispred odličnih posada Slovenije i Turske-sa vrlo brzim vremenom 6:35,23.

Drugi dan takmičenja na Bledskom jezeru počeo je popodnevnim kvalifikacionim trkama u subotu 14.6.2014.

Trka-kvalifikacije-Kadeti-dubl

Oporavljeni kadetski dubl skul Bogdan Belinčević i Vukašin Pivač pobedli su ubedljivo ovog puta u svojoj grupi, i sa najbržim vremenom obezbedili nastup u A finalu u nedeljnom prepodnevnom programu.
Zbog blagih zdravstvenih problema, Viktor i Martin nakon izveslane pobede u subotu popodne u kvalifikacionoj trci dvojaca bez kormilara, morali su da otkažu nastup u A finalu.

Bronza-Kadeti-dubl-Vukasin-Bogdan

U nedelju dubl skul Grafosa, Vukašin i Bogdan, osvojili su bronzanu medalju sa vremenom 7:12,50 iza posada Slovenije i Nemačke.

Rezultate 59.Međunarodne Bledske regate možete pogledati OVDE:

59-internacionalna-regata-na-Bledu-Rezultati-I-dan-14-jun-2014.pdf
59-internacionalna-regata-na-Bledu-Rezultati-II-dan-14-jun-2014.pdf

disc
disc
disc
disc