ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

ŠKOLA VESLANJA

Štampa

Odlični rezultati naših veslača

Ovih dana 35. Internacionalne regate Croatia Open u Zagrebu, naši veslači su osvojili dve medalje.
- Vukašin Pivač je nastupao u konkurenciji B seniora osvojivši srebrnu medalju sa vremenom 7.03.16.
Štampa

Prvenstvo Srbije: 3 zlata i ukupno 11 medalja

U subotu 16.9.2017. i nedelju 17.9.2017. na Savskom jezeru na Adi Ciganliji održano je Prvenstvo Srbije u veslanju u pionirskoj. ,kadetskoj,juniorskoj i seniorskoj kategoriji.
„Grafosi“ su osvojili ukupno 11 medalja i jednu u kombinovanom seniorskom četvercu, a od toga 3 zlatne, 4 srebrne i 4 bronzane medalje.
Zlatne medalje osvojili su: u dubl skulu pioniri Nikola Parađina i Dimitris Apostolidis fenomenalnim finišom, u skifu pionirke sjajnim veslanjem Maja Mišljenović i za juniore u skifu Vukašin Pivač.


Srebrne medalje osvojene su u osmercu za juniore u sastavu Dimitrije Lukić,Relja Srbinović,Vukašin Pivač,Teodor Petrović,Mihailo Plavšić,Vukašin Marković,Mihailo Svorcan,Aleksa Matić i kormilar Miloš Simić; u dvojcu za kadete Igor Martinović i Aleksa Matić, u dubl skulu za kadete Nikola Kolarević i Veljko Džopalić, u skifu za seniorke Milica Vodogaz.


Bronzana odličja osvojile su pionirke u četvercu skul Melina Vraneš, Milica Gruber,Anja Spasenović, Jelena Debeljović; u dubl skulu za juniore Veljko Džopalić, Vukašin Pivač; u dvojcu bez za kadete Đorđe Gruber, Andrija Jovanović, i u osmercu za kadete Igor Martinović,Aleksa Matić,Ognjen Srbinović,Darko Mališić,Andrija Jovanović,Nikola Kolarević,Đorđe Gruber, Veljko Džopalić i kormilar Miloš Simić;
Bronzu za seniorke u dubl skulu u kombinaciji sa Crvenom Zvezdom Milica Vodogaz.

U revijalnoj trci ženskih osmeraca, nastupile su u kombinovanom sastavu  Anđela Milatović,Marija Joksimović,Maša Vraneš i Milica Vodogaz gde su osvojile srebrnu medalju.
U finalnim trkama nastupilo je još 12 posada „Grafosa“, gde  je osvojeno četiri IV mesta, dva V mesta i šest VI mesta.

Štampa

Viktor Pivač i Martin Mačković svetski prvaci!!!

Viktor Pivač i Martin Mačković u petak, 26. avgusta 2016, osvojili zlatnu medalju u konkurenciji mlađih seniora na Svetskom prvenstvu za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore u Roterdamu. – Trener Lazo Pivač: Ni premeštanje u „lošiju“ stazu nije pokvarilo planove. – Viktor Pivač: Ispunili smo ono što smo i najavili pred šampionat. – Martin Mačković: Samo još jedan veliki korak u našim karijerama, a još snažnije nastavljamo dalje. – Miloš Stanojević pred subotnje finale u seniorskom skifu za lake veslače: Maksimalno, bez kalukacija, pa šta bude

„Bože pravde „ zaparalo je roterdamsko nebo u petak, 26. avgusta 2016. Srpski dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković u velikom stilu stigao je do planetarnog trona u konkurenciji mlađih seniora, briljantnim izdanjem u finalu Svetskog prvenstva za seniore u neolimpijskim disciplinama, seniore do 23 godine i juniore u Holandiji. Zlatnu medalju, prvu za srpsko veslanje nakon trijumfa Veselina Savića i Dušana Bogičevića u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014, naš čamac je osvojio ubedljivom pobedom u okršaju za odličja. Finalnu trku, u kojoj je bio na čelu od početka do kraja, izveslao je u vremenu 6:58.01 prošavši kroz cilj ispred Francuza Tomasa i Leskiuksa (6:59.44) i Amerikanaca Stefanija i Verca (7:02.04), osvajača srebra, odnosno bronze. Četvrti u finalu bili su Austrijanci Kolmajer i Aerbah (7:08.97), peti Italijani Favili i Dini (7:10.25), a poslednji Južnoafrikanci Holden i Mičel (7:11.76).

1

Momci su bili sjajni, pružili više od 100 odsto svojih mogućnosti i zasluženio stigli do zlata. Obojica studiraju u Americi, a odmah nakon završetka naporne godine stigli su u Srbiju, žrtvovali svoj odmor, podredili ga pripremama i žestokim treninzima i stavili se na raspolaganju državnom timu i Srbiji. Sve im se to na kraju isplatilo, a zaslužuju da im se poklonimo za nastup u Roterdamu. U finalnu trku su su ušli sa tek četvrtim vremenom iz kvalifikacija i sa porazom od Amerikanaca u svojoj grupi. Zbog toga su pred samo finale premešteni u „lošiju“ stazu, broj 3, pošto je počeo da duva bočni kontra vetar pa su najbolji iz kvalifikacija dobili staze koje su bile zaštićenije. Uprkos lošijim startnim uslovima dogovorenu taktiku su ispunili od A do Š. Izveslali su bez kompromisa, rano došli do solidne prednosti, odolevali i odbijali mnoge napade i na kraju ubedljivo osvojili zlato u konkurenciji izuzetnih čamaca. Njih dvojica su vanserijski kvalitet dokazali i prethodne dve godine godine kada su na svetskim prvenstvima za mlađe seniore osvojili bronze. Sada su bili odlučni da odu korak napred i uspeli su u tome. Nijednog trenutka nisam posumnjao da imaju kvalitet za najviši plasman, što se na kraju pokazalo kao tačno – blistao je od sreće trener dvojca bez kormilara Lazo Pivač, nekadašnji vrsni veslač i Viktorov otac.

2

Pivač i Mačković, koji su na prethodna dva svetska prvenstva za seniore do 23 godine, u Varezeu 2014. i Plovdivu 2015, osvojili bronze u ovoj disciplini, silovito su startovali u svom novom finalu. Posle prvih 500 metara imali su gotovo sekundu i po prednosti u odnosu na Amerikance Stefanija i Verca, od kojih su u Roterdamu izgubili u kvalifikacijama. Već tada se videlo da niko ne može da prati paklen ritam naših momaka koji su na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ prednost uvećali na gotovo tri sekunde. I narednu četvrtinu trke Pivač i Mačković su iskoristili da dodatno umaknu rivalima, tako da su u poslednjih 500 metara ušli sa ogromnom zalihom. Sigurno i staloženo izveslali su zadnju deonicu, ne dozvolivši nikome ni da pomisli da zlato može da ode u neku drugu zemlju sem u Srbiju. Trijumfalno su prošli kroz cilj, a visoko podignute ruke Pivača bile su samo uvod u veliko slavlje povodom izvanrednog uspeha i prve najsjajnije srpske medalje na svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine nakon zlata četverca sa kormilarom Aleksandar Filipović, Jovan Jovanović, Igor Lucić, Luka Đorđević, kormilar Mateja Jošić na šampionatu u Trakaiju 2012.

3

Presrećni smo. Pre šampionata smo najavili zlato, uspeli smo da ispunimo obećanje, a nismo gubili veru u sebe ni posle kvalifikacija. Izgubili smo od Amerikanaca u grupi, ali smo znali da to nije realno stanje stvari jer su uslovi na stazi bili katastrofalni. Odlično smo se pripremili za finalnu trku. Plan je bio da se što bolje zaletimo od samog početka i da pokušamo da u poslednjih 500 metara uđemo kao prvi, jer smo znali da je finiš naš. Uspeli smo u tome, uprkos jakom bočnom kontra vetru zbog kojeg je bilo mnogo teže upravljati čamcem, posebno u stazi 3 gde smo mi veslali. Kada smo videli da u zadnju četvrtinu trke ulazimo kao prvi znali smo da ništa ne može da nas odgura sa puta ka zlatu. Postali smo svetski prvaci u konkurenciji mlađih seniora u kojoj možemo da nastupamo i dogodine. Budući da smo već postali najbolji na svetu pitanje je da li ćemo se u ovoj konkurenciji ogledati i 2017. – istakao je Viktor Pivač.

I štroker šampionskog dvojca bez kormilara bio je prezadovoljan uspehom u Roterdamu:

4

Veličanstven je osećaj biti svetski prvak. Nama je to pošlo za rukom iz trećeg pokušaja, budući da smo na dva prethodna svetska prvenstva za seniore do 23 godine bili treći. Ne mogu da kažem da smo u finalu izveslali trku života. Bilo je malih tehničkih grešaka, ali smo uz ogromnu borbenost i fanatičnu želju uspeli da nadvisimo sve rivale. Ovo je samo još jedan veliki korak u našim karijerama, a još snažnije ćemo nastaviti dalje – kazao je Martin Mačković, koji je posle finala bio na redovnoj doping kontroli i koji već sutra se vraća za Ameriku – Neću imati ni dan odmora budući da mi uskoro počinju predavanja na Berkliju i već u subotu moram nazad u Ameriku. Međutim, ne žalim se. Školski raspust sam maksimalno iskoristio za treninge, a svetsko zlato je više nego dovoljna nagrada za svo vreme koje sam uložio u veslanje ovog leta.

U petak je u Roterdamu veslao i Vukašin Pivač, mlađi Viktorov brat. Na žalost, naš junior, koji će i dogodine moći da se takmiči u ovoj konkurenciji, nije uspeo da se plasira u polufinale skifa. Pivač je u drugoj grupi četvrtfinala s vremenom 8:00.82 zauzeo peto mesto, pa će se u subotu od 10 č boriti za plasman od 13. do 24. mesta na šampionatu. Prva tri mesta, koja su donosila „vize“ za polufinale, zauzeli su čamci Litvanije (7:37.87), Danske (7:40.82) i Austrije (7:44.14), dok će Uzbekistan (7:52.86) i Kolumbija (8:04.14), poput Pivača, u polufinale C/D. Naš skifista je posle prvih 500 metara bio poslednji, a do kraja trke uspeo je da popravi plasman samo za jedno mesto. Iz prve grupe četvrtfinale u polufinali su se Brazil (7:28.76), Slovenija (7:35.79) i SAD (7:40.26), iz treće Belurusija (7:31.40), Švajcarska (7:36.02) i Hrvatska (7:38.30), a iz četvrte Nemačka (7:37.86), Belgija (7:40.01) i Holandija (7:49.03).

U subotu, 27. avgusta, u Roterdamu nastupaju tri srpska čamca. Prvi će se na stazi naći Miloš Stanojević, jedini naš predstavnik na ovom takmičenju u seniorskoj konkurenciji. Osvajač bronze na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu od 12,40 č boriće se za novo svetsko odličje u skifu za lake veslače. Rivali našem „lakiću“ biće Mađar Galamboš, Slovak Babak, Irac O'Donovan, Slovenac Hrvat i Nemac Štainhubel.

– Pre početka šampionata sam rekao da mi je glavni cilj da ponovo pobedim sebe i da prvi put u karijeri izveslam trku ispod 6:55. Već sam uspeo u tome. U polufinalu sam postigao rezultat 6:54.15, koji mi je, ujedno, doneo plasman u finale. Imam dan odmora pred finalnu trku u koju ću ući maksimalno i bez ikakvih kalkulacija, pa šta bude – kazao je Miloš Stanojević.

Nakon Stanojevića svoje trke imaće dva naša juniorska čamca. Vukašin Pivač će od 10,05 č veslati u polufinalu C/D za plasman od 13. do 24. mesta. Rivali će mu biti čamci Slovačke, Moldavije, Italije, Mađarske i Kolumbije. Nakon njega četverac bez kormilara Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović boriće se za plasman u finale, koje je na programu u nedelju, 28. avgusta, od 11,45 č. Naš teški četverac je u drugoj grupi polufinala u kojoj će se od 16,35 č sa posadama Južnoafričke Republike, Nemačke, Rumunije, SAD i Kanade boriti za tri mesta koja vode među šest najboljih. U prvoj grupi polufinala su Uzbekistan, Grčka, Italija, Velika Britanija, Belorusija i Francuska.

Satnica srpskih čamaca na SP u Roterdamu u subotu, 27. avgusta

Polufinale C/D – JM1x Vukašin Pivač – Slovačka, Moldavija, Italija, Mađarska, SRBIJA, Kolumbija – 10,05 č

Finale – LM1x Miloš Stanojević – SRBIJA, Mađarska, Slovačka, Republika Irska, Slovenija, Nemačka – 12,40 č

Polufinale – JM4- Veljko Milovanović, Pavle Simić, Radoš Milićević, Aleksa Popović – Južnoafrička Republika, Nemačka, Rumunija, SAD, SRBIJA, Kanada – 16,35 č

Štampa

Grafosi na Evropskom prvenstvu za juniore

slika 64837210

Na Evropskom prvenstvu za juniore čiji će domaćin 9. i 10. jula 2016. biti Trakai Srbiju će predstavljati pet čamaca – Vukašin Pivač u skifu, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić, kormilar Luka Mladenović u četvercu sa kormilarom, Miloš Bašić, Aleksandar Izda, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić u četverac skulu, Radoš Milićević, Pavle Simić, Veljko Milovanović i Aleksa Popović u četvercu bez kormilara i Maša Stanisavljević i Jovana Stanivuk u ženskom dubl skulu

Litvanski grad Trakai će 9. i 10. jula biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore. Srbiju će na ovom takmičenju predstvlajti pet posada, četiri u muškoj i jedna u žesnkoj konkurenciji. Vukašin Pivač će veslati u skifu, četverac sa kormilarom će činiti Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić i kormilar Luka Mladenović, četverac skul Miloš Bašić, Aleksandar Izda, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić, četverac bez kormilara Radoš Milićević, Pavle Simić, Veljko Milovanović i Aleksa Popović, a ženski dubl skul Maša Stanisavljević i Jovana Stanivuk. Put Litvanije srpska ekspedicija u kojoj će biti i treneri ovih čamaca Lazo Pivač (skif), Goran Todorović (četverac sa kormilarom), Petar Ibročić (četverac skul), Miloš Čudić (četverac bez kormilara) i Vladmir Mojić (ženski dubl skul) kreće u četvrtak, 7. jula.

Štampa

Mačković i Pivač na čuvenoj regati u Engleskoj

Srpski dvojac bez kormilara Martin Mačković,Viktor Pivač od 29. juna do 3. jula 2016. učestovaće na čuvenoj Henli Rojal regati u Engleskoj. – Naš čamac startuje u četvrtak, 20. juna, od četvrtfinala

grbSrpski dvojac bez kormilara Martin Mačković, Viktor Pivač od 29. juna do 3. jula 2016. učestovaće na čuvenoj Henli Rojal regati u Engleskoj koja će ove godine okupiti 464 domaće i 165 inostranih posada. Pivač i Mačković, koji su lane osvojili bronzu u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, a isto odličje u dvojcu sa kormilarom (kormilar Luka Mladenović)na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, put Engleske kreću u utorak, 28. jula sa generalnim sekretarom Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Jevremovićem. Čuvena regata se sa malim prekidima održava od 1839, pod pokoviteljstvom engleske kraljice. Staza je duga 2.112 m, a vesla se na Temzi sa ciljem u malom mestašcu Henliju na Temzi koje broji 11.000 stanovnika. Ono što je, takođe, specifično za ovu regatu jeste činjenica da je u svakoj trci po dva čamca koji se međusobno bore za narednu rundu. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 25 čamaca, a voljom organizatora Mačković i Pivač, s obzirom na rejting, preskaču uvodne bobre i startuju od četvrtfinala koje je na programu u četvrtak, 30. juna.

slika 11008459pivac
Nakon učešća na Henli Rojal regati Mačković i Pivač se vraćaju u Srbiju gde , najverovatnije na Srebrnom jezeru, nastavljaju priprema za nastavak sezone.

– I Mačković i ja prvi put u karijeri veslamo na ovoj regati i prava je čast što ćemo biti deo ovog veslačkog događaja, specifičnog po mnogo čemu. Vesla se Temzi koja se, specijalno za ovaj događaj, pregrađuje, a pored čitave staze bude neverovatan broj gledalaca. Staza je od klasične regatne staze duža 112 metara, samim tim ima prostora za produženi finiš i nema izgovora da ti je nedostajalo nekoliko metara da bi prestigao protivnika. Takođe, veslaju se duel trke i samo pobednik ide dalje – kaže Pivač i dodaje – Mačković i ja smo posle duže pauze zbog studija u Americi nedavno vratili u Srbiju i počeli zajedno da treniramo. Imali smo nedelju dana priprema za ovu regatu, a glavna novina u odnosu na lane je to što sada ja sedim na poziciji štrokera. U Engleskoj nas očekuje izuzetna konkurencija. Između ostalog učestovaće Holanđani Bras i Stenman, osvajači bronze u dvojcu bez kormilara na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu i učesnici Olimpijskih igara u Riju, Britanci Kuk i Mekbrerti, osvajači zlata u dvojcu sa kormilarom na ovogodišnjem Svetskom kupu u Poznanju, Nemci Grosman i Trebov, svetski juniorski prvaci u dvojcu bez kormilara 2013… Odlukom organizatora mi startujemo od četvrtfinala, u kojem ćemo se sastati sa pobednikom duela između Francuza Demeja i Jonvila i Kineza Šija i Lijanga.

– Oko 20. jula nas očekuje izborna regata za sastav državnog tima za Svetsko prvenstvo za juniore, seniore do 23 godine i seniore čiji će domaćin od 21. do 28. avgusta biti Roterdam. Kada je u pitanju dvojac bez kormilara za mlađe seniore trenutno nemamo ozbiljnu konkurenciju u zemlji. Međutim, na izbornoj regati borićemo se za mesto u dvojcu sa kormilarom za seniore. Ukoliko budemo najbolji u ovoj disciplini izabraćemo da li se u Holandiji ogledati u dvojcu bez kormilara za seniore B ili u seniorskom dvojcu sa korilarom – istakao je Pivač čiji će četiri godine mlađi brat Vukašin veslati u skifu na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju 9. i 10. jula – Vukašin je izuzetno napredovao i ponosan sam na njega. Mnogo je brži nego što sam ja bio u njegovim godinama, a ako nastavi da se razvija u ovom ritmu smeši mu se briljantna veslača karijera.

disc
disc
disc
disc